1 dec. 2008

Fotografia portret (1) - Iluminarea



Tipuri de portrete


Sunt două tipuri de fotografii ale persoanelor: portrete şi instantanee. La fotografiile portret există o colaborare între fotograf şi subiect, care în cele din urmă pozează de fapt pentru dumneavoastră, iar în instantaneele obiective sunteţi mai mult în ipostaza unui fotograf documentarist care vânează momente ce apar în mod natural fără nici o intervenţie din partea noastră. Pentru ambele este important să petrecem mai întâi un timp gândindu-ne la subiectul nostru şi la situaţie, pentru a ne forma o idee despre ce dorim să captăm de fapt în imagine.


Iluminarea

Iluminarea este cel mai important factor la portrete. Lumina moale, difuză este de obicei cea mai bună şi cea mai măgulitoare pentru subiect, dar uneori este posibil ca iluminarea pronunţată din lateral să fie mai potrivită subiectului. Experimentaţi cu mai multe feluri de iluminare astfel încât să fiţi familiarizaţi cu ele, iar când apare situaţia respectivă să o puteţi ilumina într-un mod corespunzător subiectului.

Lumina ambiantă în aer liber

Similar portretelor realizate la interior, iluminarea este foarte importantă şi în cazul fotografiilor realizate în aer liber. Găsiţi-vă din timp locul, acordând atenţie elementelor ce ar putea deveni un fundal, corespunzător imaginii şi modului în care lumina cade la diferite ore ale zilei. Programaţi şedinţa foto pentru ora care vă convine. Lumina caldă de dimineaţa devreme sau după-amiaza târziu este cea mai bună. Zilele noroase, cu lumina lor difuză, moale, sunt ideale pentru realizarea de portrete in aer liber. Dacă sunteţi puşi în situaţia să fotografiaţi în mijlocul unei zile însorite, căutaţi un loc cu umbră unde să plasaţi subiectul şi fiţi atenţi la elementele din fundal care pot fi prea luminoase sau întunecate.

Citirea iluminării o realizaţi cu exponometrul, de pe faţa subiectului sau de pe o placă cenuşie care este plasată în aceeaşi lumină cu subiectul (voi explica ce este şi cum se foloseşte această placă cenuşie într-un articol despre expunere). În aer liber, veţi putea utiliza, de asemenea, reflectoare care vor adăuga ceva mai multă lumină pe faţa subiectului sau vor îndulci umbrele în zilele însorite. Nu uitaţi să reglaţi orientarea reflectorului înainte de a măsura iluminarea. Ca reflector putem folosi şi o simplă blendă reflectorizantă.


Sfat practic: Acordaţi atenţie fundalului. Nu veţi dori ca acesta să concureze cu subiectul sau să distragă atenţia. Fiţi atenţi la elementele nedorite, cum ar fi de exemplu o lampă care să „crească” din capul subiectului dumneavoastră.


Fiţi prietenoşi: Oamenii vor reacţiona la felul dumneavostră de a fi, iar fotografiile vor arăta acest lucru. Faceţi-va timp de câteva glume înainte de a poza pe cineva. Ţineţi aparatul pregătit pentru a surprinde rapid momentul.

Exemple

Portret (ex. negativ). Aici jumătate de cadru este ars, jumătate subexpus, inclusiv subiectul. Avem şi multe obiecte în fundal care distrag atenţia, o încadrare centrată şi plată. (de aici am luat fotografia)

Portret (ex.pozitiv). Lumina cade blând şi scoate în evidenţă subiectul. Fundalul este uniform şi neclar, astfel nu distrage atenţia.

Instantanee (ex. negativ). Fotografia are un fundal învălmăşit, este puţin neclară, iar momentul fotografiat nu este foarte captivant.

Instantanee (ex. pozitiv). Cu toate că s-a folosit acelaşi unghi, aici putem spune că fotografia ne transmite ceva, inclusiv zona unde a fost făcută (asta dacă ştim locul bineînţeles).

Atenuarea umbrelor cu ajutorul blendei. Umbrele adânci din partea dreaptă au fost atenuate cu lumina reflectată de blendă.

Folosirea blendei reflrectorizante. Este bine să avem un ajutor, dar cu ceva imaginaţie ne putem descurca şi singuri. (fotografie realizată de Andrei Niţă)


Concluzie

Sunt foarte multe de vorbit despre portret, dar pe scurt ideea este simplă.

1. Acordaţi atenţie fundalului, să nu fie jumate alb, jumate negru (prima imagine).

2. Fotografiaţi din unghiuri bune şi încadraţi bine. Un fotograf bun poate realiza fotografii bune din orice unghi, dar dacă sunteţi începător nu încercaţi chestii bizare.

3. Încadraţi bine, mai ales dacă sunteţi începători. În momentul în care păpaţi fotografia pe pâine puteţi face orice, pentru că veţi ştii ce faceţi.

Exemplu negativ

Exemplu pozitiv

3. Înţelegeţi bine conceptul de lumină şi expunere (treabă valabilă la orice stil foto). Dacă nu mânuiţi lumina corespunzător şi nu o folosiţi în ajutorul vostru, nu puteţi face fotografii bune decât prin nimereală! (probabil una la o sută de declansări)

Exemplu negativ. Fotografie subexpusă, chipul fetei este de un gri inestetic.

Exemplu pozitiv.

4. Jucaţi-vă cu profunzimea de câmp (DOF). O profunzime redusă a imaginii poate ascunde un fundal aglomerat şi va scoate mult mai bine subiectul (persoana fotografiată) în evidenţă.

Exemplu negativ. Aici nu doar fundalul este problema. (de aici am luat fotografia)

Exemplu pozitiv

P.S. Fotografiile luate ca exemple negative, le-am ales puţin la nimereală, sper să nu se supere autorii. Restul imaginilor sunt ale mele. Pe cât posibil voi căuta sa fac şi poze proaste de acum înainte, să am ce exemple să dau fără a lua munca altora.

Niciun comentariu: