20 ian. 2009

Despre Obiective (5)


Teleconvertoare

Mulţi fotografi doresc obiective de 500 sau 600 mm, dar puţini reuşesc să le achiziţioneze. O alternativă rezonabilă, mult mai accesibilă şi mai redusă în dimensiuni o constituie teleconvectorul. Disponibile în câteva modele (1,4; 2; 4), aceste dispozitive permit extinderea valorii efective a distanţei focale a unui obiectiv mai scurt.

Exemplu: dacă aveţi un teleobiectiv 200 mm, f/4, un convertor 1,4X îl va transforma într-un teleobiectiv 280 mm, f/5,6, iar un convertor 2X îl va transforma într-unul de 400 mm, f/8. Este de remarcat pierdea unei trepte de diafragmă, respectiv două. Exponometrul aparatului va sesiza acest lucru şi va trebui să folosiţi timpi de expunere mai lungi sau o valoare ISO mai mare.

Puţine obiective cu zoom vor da imagini bune folosind aceste teleconvertoare, de accea se recomandă folosirea lor pe obiective fixe. Chiar şi cel mai bun convertor va diminua calitatea imaginii, dar acest lucru depinde şi de preţul acestuia.

Cea mai bună alegere este un teleconvertor cu cinci sau şapte elemente optice, preferabil de aceeaşi marcă cu obiectivul pe care îl folosiţi.


Obiective macro

Termenul „macro” se referă la capacitatea obiectivului de a focaliza la distanţă mică. Multe obiective cu zoom poartă semnul macro: ele au o capacitate moderată de a focaliza la distanţă mică, având o mărime suficientă pentru a reda un obiect la un sfert sau o treime din mărimea reală a obiectului. Un obiectiv macro veritabil ar trebui să focalizeze suficient de aproape pentru a reproduce subiectul pe film sau senzor, la cel puţin jumătate din mărimea sa, sau cu o mărime de 0,5X. Definit mai strict, un obiectiv macro trebuie să fie capabil de o redare la mărime naturală sau o mărire de 1X (la o redare în mărime naturală, un bănuţ va fi redat la exact aceeaşi mărime pe film sau senzor). Obiectivele macro sunt concepute pentru a produce o imagine perfectă la focalizări foarte mici, dar sunt de asemenea utile ca obiective de înaltă calitate pentru orice distanţe.



Concluzie

Aproape orice subiect poate fi fotografiat cu orice obiectiv, de la 14 mm la 600 mm, dacă veţi reuşi să găsiţi poziţia necesară pentru a lua imaginea. Cheia realizării unor imagini reuşite – şi, mai ales, cea mai apropiată de specificul subiectului – este alegerea corectă a distanţei focale. Fotografii pretenţioşi vor lucra cu subiectul, schimbând distanţa focală, distanţa de la care se ia imaginea precum şi unghiul, pentru a explora o varietate de posibilităţi. Numai dispunând de mai multe obiective veţi putea face aceste încercări. Fiecare nouă distanţă focală va crea un efect nou, dintre care vor fi probabil mai multe care să convină scopului dumneavoastră.
Oricum, nu este recomandat să achiziţionaţi orice obiectiv care vă cade în mână. Dezvoltaţi-vă colecţia numai după ce vă conturaţi specializarea sau pentru a rezolva prebleme ce vă apar frecvent.


Mai există tot felul de alte "accesorii" şi obiective, eu am vorbit în mare despre cele mai uzuale modele. Sunt de exemplu inelele macro (Tuburile de extensie (inelele macro) sunt proiectate pentru a permite obiectivelor să focalizeze mai aproape decât distanţa lor minimă de focalizare din construcţie. Prin această apropiere (micşorarea distanţei de focalizare) se creaza efectul de mărire a subiectul fotografiat (subiectul apare ca fiind mai mare atât în vizor, cât şi în fotografie/cadru).

Mai sunt obiectivele Lensbaby care sunt obiective capabile de focus selectiv destinat aparatelor foto reflex, pe film sau digitale. Aceste obiective permit selectarea unei anumite zone din cadru, care să apară în focus, iar restul cadrului (din jurul "sweet spot"-ului ales) apărând nefocalizat gradual. Lensbaby va permite mutarea sweet spot-ului (punctul de clar) oriunde în perimetrul cadrul ales pentru fotografiere (deci nu doar în centru) prin simpla arcuire a tubului flexibil al obiectivului.


În ultimul timp nu prea au mai fost vizitatori, se pare că interesul pentru aceste cursuri a scăzut. Au rămas Ioana si Olivera, cei mai fideli cititori ai acestui blog.

Nu uitaţi de comenatrii, păreri şi acel clic pe una dintre cele trei variante de la sfârşitul fiecări curs (aberaţie, acceptabil, reuşit)

4 comentarii:

kaleid spunea...

Am vazut cateva fotografii facute cu Lensbabies, interesante :)

nando spunea...

ma gandeam sa-mi iau si eu un obiectiv "de" sau "cu" macro pt 350D-ul meu. Ma poti ajuta cu un sfat?
Te rog!!

Munteanu Cătălin spunea...

Recomandările sunt mereu în funcţie de bani, nu ştiu ce sumă eşti dispus să dai pe oboectiv, dar uite ce mi-aş lua eu dacă aş avea 20 de mil (din cauza deprecierii leului, văd că preţul a crescut)

http://f64.ro/det.php?id=416&pid=3338


p.s. dacă îmi spui o sumă, pot căuta şi altceva.

Anonim spunea...

Eu mi-am luat niste lentile de macro, arata practic ca filtrele care se infileteaza pe obiectiv. Pentru poze macro nepretentioase isi fac treaba binisor (uite un exemplu, o imagine la care am dat un crop aproximativ 40% din imagine si i-am mai dat ceva claritate din Photoshop: http://bogdan.px.ro/wp-content/uploads/2009/02/snow2.jpg )