14 ian. 2009

Despre obiective (4)


Obiective cu zoom


1.2.

Obiectivele cu zoom permit fotografilor să modifice distanţa focală, fără a schimba obiectivul. Veţi putea lua imaginea unui grup mare de motociclişti, urmată imediat de portretul unuia dintre ei. Cu toate acestea există şi unele inconveniente ce vin împotriva acestui avantaj:

Greutate şi dimensiuni mai mari

Obiectivele cu zoom sunt de obicei mai grele şi mai mari decât omoloagele lor cu o singură distanţă focală. Pe de altă parte, un singur obiectiv 28-105 mm va putea înlocui multe altele.

Deschiderile maxime ale diafragmei sunt mai mici

Multe obiective cu zoom (în special modelele compacte) tind a fi mai „încete”. Deschiderea maximă a diafragmei este adesea limitată la f/4 sau chiar la f/5,6. Comparativ, obiectivele cu o singură distanţă focală sunt de obicei mult mai „rapide”, cu deschideri mari ale diafragmei, de f/2, ceea ce permite viteze mai mari de închidere a obturatorului – important în cazul în care ţinem aparatul în mână.

Modificarea deschiderii diafragmei la zoom

Un obiectiv 75-300 mm f/4-5,6 – reglat iniţial la f/4 – se va comporta în felul următor: la distanţa focală de 75 mm va avea valoarea maximă a deschiderii diafragmei de f/4; cu cât vom mări distanţa focală, cu atât diafragma se va inchide. La 100 mm vom avea f/4,5; la 150 mm avem f/5, iar la peste 280 mm vom avea f/5,6.

Uneori o calitate optică mai slabă

Obiectivele cu zoom comercializate la preţuri modice – în special cele care acoperă domeniul de la superangular la teleobiectiv – nu pot fi la standarde profesionale. Totuşi, calitatea optică a obiectivelor scumpe este foarte ridicată. Sistemele optice de nivel premium de calitate la obiectivele cu zoom profesionale vor garanta o calitate a imaginii la superlativ.

*Notă

Obiectivele cu zoom au căpătat o reputaţie proastă întrucât primele modele nu au reuşit să fie prea bune. În ziua de azi, dezvoltările realizate în tehnologie au îmbunătăţit performanţele lor optice. Unele obiective cu zoom sunt la nivelul omoloagelor lor cu distanţă focală fixă. Aceste obiective permit o libertate mai mare în compoziţie şi, în plus, posibilitatea de a realiza o încadrare corectă când nu doriţi să vă schimbaţi poziţia. Aveţi avantajul să luaţi imagini în timp ce alţii pierd faze importante pe timpul cât schimbă obiectivele. Puteţi varia perspectiva aparentă şi vă puteţi concentra complet asupra compoziţiei în timp ce condiţiile de iluminare se schimbă rapid.

În cazul în care insistaţi asupra unui obiectiv „rapid”, cu zoom şi cu deschidere constantă a diafragmei, optaţi pentru modele cu f/2,8. Preţul, dimensiunile şi greutatea acestor obiective va fi mai mare, dar mulţi fotografi acceptă aceste mici neajunsuri în schimbul beneficiilor aduse. Deşi nici un obiectiv cu zoom nu este perfect, ele depăşesc cu mult obiectivele fixe, popularitatea lor fiind de înţeles.

Sfat practic: pentru portrete de persoane folosiţi distanţe focale mai mari de 50 mm, preferabil 80 – 135 mm; această opţiune oferă rezultate bune deorece nici nu „îngrămădesc” personajul, nici nu distorsionează trăsăturile feţei, obţinând o imagine foarte naturală.

Exemple portret

3. 18 mm4. 135 mm
Trei imagini făcute consecutiv din acelaşi loc, cu acelaşi obiectiv (28-135 mm).

5. 28 mm
6. 70 mm
7. 135 mm

3 comentarii:

Unknown spunea...

mai vrem lectii. vorbesc la plural pentru incurajare :)

kaleid spunea...

Ca de obicei, sunt o reala placere aceste mici lecturi :)

Anonim spunea...

sa inteleg ca esti multumit de obiectivul 28-135 (parca) pe care l-ai cumparat? :)