30 ian. 2009

Tema 2 - flori

Îmi cer scuze pentru lunga pauză de postare, dar chiar nu am avut nici un chef de blog.

Am primit două teme din câte îmi aduc aminte, dacă greşesc vă rog să mă corectaţi şi postez şi eventualele "teme uitate".

Ana Maria


Îmi place încadrarea, în general o astfel de încadrare îngheaţă subiectul. Nu are nici o dinamică şi este foarte statică, mă refer bineînţele la o încadrare foarte centrată. Unghiul ales este şi el foarte bun. Fundalul foarte uniform te ajută foarte bine să priveşti brânduşa. Faptul că este mai întunecat în partea superioară accentuează şi mai mult cromatica florii propriu-zise.

Concluzie: O fotografie simplă şi frumoasă. Nu are nimic special, dar este foarte reuşită!


Kaleid


Şi la tine este centrată floarea, dar nu la fel de exact (nu sugerez că ar fi trebuit să fie centrată, este doar o comparaţie). Îmi place şi aceasta. Albina îi oferă un element în plus care accentuează faptul că este atrăgătoare. Ai "aranjat" frumos şi firele de iarbă, părând că încadrează floarea de-o parte şi de alta.

Concluzie: Nu este rău, dar nici foarte bine. Cred că pozele cu flori sunt foarte greu de făcut. Florile sunt foarte gingaşe, iar pozele trebuie să transmită această gingăşie.


Mulţumesc pentru poze şi aştept imagini pentru următoarea temă. Data limită: 10 feb 2008

Tema 3 - Oraşul noaptea

Imaginile se vor trimite pe adresa always_freestate@yahoo.com
Imaginile vor avea 1500 de pixeli pe latura mare, exif şi vor fi redenumite astfel: tema_autor.jpg (ex: catalin_noaptea.jpg)

22 ian. 2009

Adevăratele lecţii de fotografie


Am tot văzut diferite anunţuri în legătură cu ateliere şi cursuri de fotografie în ultimul timp. Este îmbucurător că tot mai multă lume vrea să ne înveţe (cu toate că scopul principal este de a produce bani cred eu).

Ţin şi eu un atelier de fotografie în Ploieşti. Credeam că este destul de bun, dar am citit acum (22 ianuarie 2008, orele 00:16 min) un astfel de anunţ şi declar că al meu atelier şi aceste cursuri de pe acest blog sunt banale şi destul de modice ca valoare şi conţinut.

Dar dacă ne raportăm la preţ nu sunt nici ale mele aşa triste. Atelierul de care spuneam, voi pune link la final, costa 300 de ron şi ţine 4-6 ore. Atelierul meu costă 350 de ron şi are aprox 25 de cursuri de câte 2 ore, plus ture foto şi expoziţii (în funcţie de cursanţi). Deci, atâta dai, atâta face (de la anu' mă gândesc totuşi şă-l scumpesc şi eu, dar nu sunt sigur). Blogul este cu acces limitat, dar gratuit.

Concluzie!!!

Dacă vreţi cu adevărat să învăţaţi fotografie duceţi-vă la astfel de cursuri, nu veniţi la mine că rămâneţi mediocri ca şi mine. Serios vorbesc!

În acelaşi timp dacă nu ştiţi mai mult decât cunoştinţele de bază nu aveţi ce căuta acolo, că nu pricepeţi nimic. Nici eu nu cred că pricep mai mult de jumătate. Altfel spus, întâi treceţi pe la mine, faceţi-vă baza, după care pentru perfecţionare treceţi pe la artişti adevăraţi, nu vă pierdeţi vremea cu pseudo-artişti ca mine.

Alin Popescu

Narcis Virgiliu

Merită să vă uitaţi la tot ce este pe aceste site-uri.

Sunt e x c e l e n t e !


p.s. În continuare nu creşte numărul de vizite pe acest blog, deci nici interesul nu este mare, cu câteva excepţii care se cunosc, aşa că nu voi posta prea des în perioada următoare. Probabil am o perioadă depresivă ca fotograf.

20 ian. 2009

Despre Obiective (5)


Teleconvertoare

Mulţi fotografi doresc obiective de 500 sau 600 mm, dar puţini reuşesc să le achiziţioneze. O alternativă rezonabilă, mult mai accesibilă şi mai redusă în dimensiuni o constituie teleconvectorul. Disponibile în câteva modele (1,4; 2; 4), aceste dispozitive permit extinderea valorii efective a distanţei focale a unui obiectiv mai scurt.

Exemplu: dacă aveţi un teleobiectiv 200 mm, f/4, un convertor 1,4X îl va transforma într-un teleobiectiv 280 mm, f/5,6, iar un convertor 2X îl va transforma într-unul de 400 mm, f/8. Este de remarcat pierdea unei trepte de diafragmă, respectiv două. Exponometrul aparatului va sesiza acest lucru şi va trebui să folosiţi timpi de expunere mai lungi sau o valoare ISO mai mare.

Puţine obiective cu zoom vor da imagini bune folosind aceste teleconvertoare, de accea se recomandă folosirea lor pe obiective fixe. Chiar şi cel mai bun convertor va diminua calitatea imaginii, dar acest lucru depinde şi de preţul acestuia.

Cea mai bună alegere este un teleconvertor cu cinci sau şapte elemente optice, preferabil de aceeaşi marcă cu obiectivul pe care îl folosiţi.


Obiective macro

Termenul „macro” se referă la capacitatea obiectivului de a focaliza la distanţă mică. Multe obiective cu zoom poartă semnul macro: ele au o capacitate moderată de a focaliza la distanţă mică, având o mărime suficientă pentru a reda un obiect la un sfert sau o treime din mărimea reală a obiectului. Un obiectiv macro veritabil ar trebui să focalizeze suficient de aproape pentru a reproduce subiectul pe film sau senzor, la cel puţin jumătate din mărimea sa, sau cu o mărime de 0,5X. Definit mai strict, un obiectiv macro trebuie să fie capabil de o redare la mărime naturală sau o mărire de 1X (la o redare în mărime naturală, un bănuţ va fi redat la exact aceeaşi mărime pe film sau senzor). Obiectivele macro sunt concepute pentru a produce o imagine perfectă la focalizări foarte mici, dar sunt de asemenea utile ca obiective de înaltă calitate pentru orice distanţe.



Concluzie

Aproape orice subiect poate fi fotografiat cu orice obiectiv, de la 14 mm la 600 mm, dacă veţi reuşi să găsiţi poziţia necesară pentru a lua imaginea. Cheia realizării unor imagini reuşite – şi, mai ales, cea mai apropiată de specificul subiectului – este alegerea corectă a distanţei focale. Fotografii pretenţioşi vor lucra cu subiectul, schimbând distanţa focală, distanţa de la care se ia imaginea precum şi unghiul, pentru a explora o varietate de posibilităţi. Numai dispunând de mai multe obiective veţi putea face aceste încercări. Fiecare nouă distanţă focală va crea un efect nou, dintre care vor fi probabil mai multe care să convină scopului dumneavoastră.
Oricum, nu este recomandat să achiziţionaţi orice obiectiv care vă cade în mână. Dezvoltaţi-vă colecţia numai după ce vă conturaţi specializarea sau pentru a rezolva prebleme ce vă apar frecvent.


Mai există tot felul de alte "accesorii" şi obiective, eu am vorbit în mare despre cele mai uzuale modele. Sunt de exemplu inelele macro (Tuburile de extensie (inelele macro) sunt proiectate pentru a permite obiectivelor să focalizeze mai aproape decât distanţa lor minimă de focalizare din construcţie. Prin această apropiere (micşorarea distanţei de focalizare) se creaza efectul de mărire a subiectul fotografiat (subiectul apare ca fiind mai mare atât în vizor, cât şi în fotografie/cadru).

Mai sunt obiectivele Lensbaby care sunt obiective capabile de focus selectiv destinat aparatelor foto reflex, pe film sau digitale. Aceste obiective permit selectarea unei anumite zone din cadru, care să apară în focus, iar restul cadrului (din jurul "sweet spot"-ului ales) apărând nefocalizat gradual. Lensbaby va permite mutarea sweet spot-ului (punctul de clar) oriunde în perimetrul cadrul ales pentru fotografiere (deci nu doar în centru) prin simpla arcuire a tubului flexibil al obiectivului.


În ultimul timp nu prea au mai fost vizitatori, se pare că interesul pentru aceste cursuri a scăzut. Au rămas Ioana si Olivera, cei mai fideli cititori ai acestui blog.

Nu uitaţi de comenatrii, păreri şi acel clic pe una dintre cele trei variante de la sfârşitul fiecări curs (aberaţie, acceptabil, reuşit)

14 ian. 2009

Despre obiective (4)


Obiective cu zoom


1.2.

Obiectivele cu zoom permit fotografilor să modifice distanţa focală, fără a schimba obiectivul. Veţi putea lua imaginea unui grup mare de motociclişti, urmată imediat de portretul unuia dintre ei. Cu toate acestea există şi unele inconveniente ce vin împotriva acestui avantaj:

Greutate şi dimensiuni mai mari

Obiectivele cu zoom sunt de obicei mai grele şi mai mari decât omoloagele lor cu o singură distanţă focală. Pe de altă parte, un singur obiectiv 28-105 mm va putea înlocui multe altele.

Deschiderile maxime ale diafragmei sunt mai mici

Multe obiective cu zoom (în special modelele compacte) tind a fi mai „încete”. Deschiderea maximă a diafragmei este adesea limitată la f/4 sau chiar la f/5,6. Comparativ, obiectivele cu o singură distanţă focală sunt de obicei mult mai „rapide”, cu deschideri mari ale diafragmei, de f/2, ceea ce permite viteze mai mari de închidere a obturatorului – important în cazul în care ţinem aparatul în mână.

Modificarea deschiderii diafragmei la zoom

Un obiectiv 75-300 mm f/4-5,6 – reglat iniţial la f/4 – se va comporta în felul următor: la distanţa focală de 75 mm va avea valoarea maximă a deschiderii diafragmei de f/4; cu cât vom mări distanţa focală, cu atât diafragma se va inchide. La 100 mm vom avea f/4,5; la 150 mm avem f/5, iar la peste 280 mm vom avea f/5,6.

Uneori o calitate optică mai slabă

Obiectivele cu zoom comercializate la preţuri modice – în special cele care acoperă domeniul de la superangular la teleobiectiv – nu pot fi la standarde profesionale. Totuşi, calitatea optică a obiectivelor scumpe este foarte ridicată. Sistemele optice de nivel premium de calitate la obiectivele cu zoom profesionale vor garanta o calitate a imaginii la superlativ.

*Notă

Obiectivele cu zoom au căpătat o reputaţie proastă întrucât primele modele nu au reuşit să fie prea bune. În ziua de azi, dezvoltările realizate în tehnologie au îmbunătăţit performanţele lor optice. Unele obiective cu zoom sunt la nivelul omoloagelor lor cu distanţă focală fixă. Aceste obiective permit o libertate mai mare în compoziţie şi, în plus, posibilitatea de a realiza o încadrare corectă când nu doriţi să vă schimbaţi poziţia. Aveţi avantajul să luaţi imagini în timp ce alţii pierd faze importante pe timpul cât schimbă obiectivele. Puteţi varia perspectiva aparentă şi vă puteţi concentra complet asupra compoziţiei în timp ce condiţiile de iluminare se schimbă rapid.

În cazul în care insistaţi asupra unui obiectiv „rapid”, cu zoom şi cu deschidere constantă a diafragmei, optaţi pentru modele cu f/2,8. Preţul, dimensiunile şi greutatea acestor obiective va fi mai mare, dar mulţi fotografi acceptă aceste mici neajunsuri în schimbul beneficiilor aduse. Deşi nici un obiectiv cu zoom nu este perfect, ele depăşesc cu mult obiectivele fixe, popularitatea lor fiind de înţeles.

Sfat practic: pentru portrete de persoane folosiţi distanţe focale mai mari de 50 mm, preferabil 80 – 135 mm; această opţiune oferă rezultate bune deorece nici nu „îngrămădesc” personajul, nici nu distorsionează trăsăturile feţei, obţinând o imagine foarte naturală.

Exemple portret

3. 18 mm4. 135 mm
Trei imagini făcute consecutiv din acelaşi loc, cu acelaşi obiectiv (28-135 mm).

5. 28 mm
6. 70 mm
7. 135 mm

12 ian. 2009

Tema nr. 1 - Portret

Voturi am primit câteva, dar fotografii mai deloc. Mi-a trimis Olivera tocmai de undeva din Caraibe trei fotografii (asta este singura dată când accept mai mult de o fotografie de la cineva) şi încă o temă de la Ioana, cel mai critic cititor al meu.

Să le luăm pe rând.

Cele trei fotografii ale Ovilerei Rusu

1. (original)
1. (ajustată)
Comentariu:

- în primul rând este păcat să tai sânii unei fete. Este probabil una dintre cele mai atrăgătoare părţi ale ei şi nu este recomandat să-i tăiem.

- puţin cam centrată imaginea; în momentul în care centrăm prea mult, pierdem mult din dinamică.

Am recompus puţin imaginea, sper că mai bine.

Am mărit puţin contrastul şi sharp-ul.

Imaginea este bună. Blur-ul ne scapă de toate acele elemente din spatele subiectului, dar în acelaşi timp putem intui unde se află ea, adică o pune într-un anumit mediu, ceea ce este bine. Ne dăm seama că este într-un loc la apă, cu palmieri etc.

2. (original)

2. (ajustată)
Nu am multe de spus aici. Imaginea este ok, nu avem nimic în plus în cadru. Nu ai lăsat spaţiu nefolosti. Încadrarea este bună. Eu doar am mărit puţin contrastul şi sharp-ul. O fotografie de familie frumoasă.

3. (original)
3. (ajustată)
Aici sigur părerile vor fi împărţite. Nu ştiu sigur dacă este mai ok încadrarea mea. Mie personal îmi părea cam mult spaţiu irosit.

Şi aici ai o profunzime mică, ceea ce este în general bine la portrete (evidenţiezi subiectul astfel). Totuşi imaginea nu este foarte clară, ai focalizat prost.


Ioana

4. (original)
4. (ajustată)
Nu este rea nici a ta, dar nu cred că este mai bună decât cea ajustată de mine.

Am reîncadrat-o, astfel are formatul 2/3, care este mai plăcut.

Am mărit contrastul şi sharp-ul. Astfel pare mult mai clară şi am scos ridurile în evidenţă.

Şi tu ai acel blur atât de bun la portrete de genul acesta.

Nu au fost multe teme, dar fotografia nr. 4 mie îmi pare cea mai reuşită. Când avem tema portret nu trimitem poze de familie sau amintiri cu prietenii. La portret se doreşte ceva expresiv, care să transmită o stare, un sentiment, ceva mai puternic decât o poză de familie.


Tema numărul 2 - Flori

Termen limită: 25 ianuarie 2008, orele 23:59. Fotografiile se trimit prin e-mail la adresa always_freestate@yahoo.com

Imaginile să aibă 1500 de pixeli pe latura mare, să fie redenumite astfel: nume_tema2 (exemplu: catalin_flori2)
.

O singură fotografie de persoană!! Succes!

9 ian. 2009

Despre obiective (3)


Teleobiectivele


Obiectivele cu o distanţă focală mai mare de 60 mm, mergând până la 2000 mm, sunt numite generic teleobiective. Obiectivele lungi vin să soluţioneze probleme. Vor fi utile când veţi dori imagini cât mărimea cadrului pentru orice subiecte.


O „rază de acţiune” mai mare
Dacă nu puteţi să vă apropiaţi de subiect, treceţi la un obiectiv cu distanţă focală mai mare.

1.
2.

Un unghi de vizare mai mic
Întrucât numai o parte din ceea ce vedem va intra în cadru, un teleobiectiv ne va ajuta să excludem din cadru elementele ce ar distrage atenţia. De asemenea, ne permite să plasăm subiectul în faţa unui fundal curat, atrăgând atenţia numai asupra sa.

3. Cu un teleobiectiv putem izola subiectul, astfel atragem atentia doar asupra lui.
4.
5.
Perspectiva comprimată
Teleobiectivele vor face ca obiectele de la distanţe diferite să apară mai apropiate unele de altele decât ar fi percepute cu ochiul liber. Într-un peisaj urban, maşinile, semnele de circulaţie şi pietonii par a fi la „grămadă”. În scene mai „aranjate” pot fi folosite pentru a crea modele grafice prin comprimarea liniilor naturale, a formelor şi culorilor până la emergenţa unor modele ce altfel nu ar fi vizibile cu ochiul liber.

6. Aici casele par mult mai apropiate una de alta, decât sunt în realitate, sau faţă de cum le-am vedea plimbându-ne printre ele.7. Aici am folosit o distanţă focală mare, astfel copacii au fost mult apropiaţi unii de alţii.8. La această fotografie am folosit o distanţă focală mică, rezultatul este total diferit. Bineînţeles diferă şi ungiul şi distanţa faţă de subiect.
Profunzimea redusă a imaginii
Vom avea numai un domeniu relativ restrâns în care imaginea este clară şi astfel numai punctul focalizat este cu adevărat clar. În special la deschideri mari ale diafragmei, de exemplu f/4, veţi putea estompa un fundal ocupat, care ar distrage atenţia, transformându-l într-un amestec de culori, dacă folosiţi obiective cu distanţe focale mari. Desigur, în cazul în care subiectul este prea aproape de fundal, ambele vor apărea la un nivel de claritate rezonabil şi nu se va putea realiza efectul dorit.

9. 28 mm10. 70 mm
11. 135 mm
*Notă
În general, teleobiectivele au aceste caracteristici şi cu cât va creşte distanţa focală, cu atât ele vor fi mai evidente.

Obiectivele lungi au tendinţa de a comprima pâcla din atmosferă, ducând la o imagine ştearsă, fără contrast. În condiţii atmosferice neprielnice (pâclă, ceaţă) încercaţi să vă apropiaţi de subiect şi să folosiţi obiective cu distanţe focale mai mici.

12. Avem aproximativ acelaşi cadru, dar în condiţii meteo diferite. La prima imagine este atmosfera mai înceţoşată, dar totuşi este Soare (se vad umbrele celor două persoane).13.
14. 15. Se vede foarte bine diferenţa dintre imagini. Efectul este datorat mai mult condiţiilor meteo, dar şi teleobiectivul a intensificat acest efect.

Cam atât despre teleobiective, sper că am fost şi astăzi destul de clar şi că aţi înţeles ce se întâmplă când folosim un teleobiectiv. Pentru nelămuriri luaţi aparatul la plimbare şi experimentaţi.

Nu uitaţi de comentarii!

Alte câteva imagini realizate cu teleobictive (am folosit canon 75-300 mm la primele două şi canon 28-135 mm la următoarele două)

16.
17.
18.19.

8 ian. 2009

Teme foto

De azi voi introduce ceva nou, ceva care să vă facă mai activi. În toate "proiectele" mele, mă lovesc de aceaşi treabă, confortul puţin cam exagerat al oamenilor. Mai exact lenea.

Pentru a vă scoate din starea de amorţeală, vă voi da "teme". La fel fac şi la cursul foto, la fel facem şi aici.

Câteva reguli ale acestor teme:

1. Imaginile le veţi trimite pe adresa always_freestate@yahoo.com, iar eu le voi posta pe acest blog, în cadrul temei respective.

2. Exista o dată limită, nu se acceptă nimic după această dată.

3. Toate vor fi redenumite astfel: autor_nr.tema.jpg; Exemplu: catalinmunteanu_1peisaj.jpg

4. Toate imaginile vor avea 1500de pixeli pe latura mare şi 1000 de pixeli pe latura mică (în funcţie de formatul fiecărui aparat, dSLR-urile au formatul 2/3, compactele nu respectă acest format). Dacă imaginile sunt pătrate vor avea toate laturile de 1500 de pixeli.

5. Cine ratează trei teme consecutiv va fi aspru pedepsit!


Tema nr. 1 - portret

Primul curs de aici fix despre portret este. (decembie, primul post). Mai găsiţi şi alte portrete pe acest blog.

Data limită: 11 ianuarie, orele 24:00. Luni voi posta imaginile aici. Fiecare imagine va avea parte de un scurt comentariu.

3 ian. 2009

Despre Obiective (2)


Obiective superangulare
2/5

Orice obiectiv cu o distanţă focală mai mică de 50 mm poate fi considerat de unghi larg. În această definiţie intră orice, de la 35 mm la 6 mm, inclusiv obiectivele „ochi-de-peşte” ce permit un unghi de poză la 180 de grade. Obiectivele de 20 mm sau mai puţin sunt numite superangulare. Avantajul primar al unui astfel de obiectiv este că va permite înregistrarea unei părţi mari din scenă. El este util când nu puteţi merge înapoi pentru a cuprinde întregul subiect în imagine. Obiectivul are avantaje şi în creaţia fotografică. De exemplu, un deal acoperit cu flori ce se întinde până la orizont va constitui mereu o imagine fermecătoare. Veţi vedea adesea imagini superangulare ce prezintă oameni atât în prim-plan, cât şi în planul mediu şi îndepărtat. Astfel de imagini complexe – cuprinzând mai multe niveluri de activitate şi de informaţie într-un singur cadru – sunt posibile datorită obiectivelor superangulare.

Câteva exemple de fotografii făcute un obiectiv cu 28 de mm

1.2.3.4.5.6.Eu nu am obiectiv mai wide de 28 de mm, aşa că voi posta două imagini luate aleatoriu de pe internet.

7.8.
Caracteristicile obiectivelor de unghi larg
Analizând factorii comuni tuturor obiectivelor de unghi larg, trebuie să reţinem că în măsura în care distanţa focală scade, fiecare dintre următoarele caracteristici va fi mai pronunţată:

O acoperire largă a subiectului
Obiectivul de 28 mm oferă un unghi de poză de 75 de grade, echivalent ambilor ochi umani luaţi împreună.
Coborând la un obiectiv mai scurt, de 15 mm, vom vedea o diferenţă substanţială. Acum veţi avea un unghi de vizare de 110 de grade, ce va include probabil mai multe elemente decât ar putea percepe ochii dumneavoastră fără a vă plimba privirea.
(imaginea 2 vs. 7)

Perspectiva extinsă şi exagerată
Acest fapt va crea o iluzie optică ce distorsionează mărimea relativă a obiectelor dintr-o scenă, apărând ca fiind foarte depărtate unele de altele. Cele foarte apropiate de obiectiv vor apărea neobişnuit de mari sau exagerate, dominând imaginea. Tot ce se află la o distanţă mai mare este „împins înapoi”, sau este redat mult mai mic decât este perceput de ochiul uman.

9. Aici am folosit o distanţă focală de 55 mm şi eram la câţiva metri de subiect 10. Pentru această fotografie, m-am apropiat la aprox jumătate de metru şi am folosit deschiderea maximă a obiectivului de kit, 28 mm
Distorsionarea ocazională a liniilor
În momentul în care obiectivul este înclinat în sus sau în jos, liniile din scenă vor tinde să fie convergente. Spre exemplu, orientând obiectivul în sus spre o clădire, structura ne va da impresia că va cădea pe spate, efectul poartă numele de „boltire”. Această distorsiune poate fi utilizată în scopuri creative.

11. La ambele fotografii am folosit deschiderea maximă a obiectivului canon 28-135 mm, diferenţa de perspectivă este din cauza distanţei faţă de subiect. Prima imagine este luată de la 5-6 metri de clădire, a doua de la un metru.12. Menţionez faptul că pe aparatul cu care am făcut aceste fotografii, Canon EOS digital REBEL XT (350D), obiectivul 28-135 mm devine un 50-210. mm Acest fapt este datorat factorului crop oferit de senzor. Voi explica într-unul din cursurile viitoare şi acest 'fenomen'.

Profunzime mare
Este posibilă redarea unei întregi scene cu focalizarea destul de clară începând de la prim-plan până la fundal. De exemplu, cu un obiectiv de 24 mm veţi putea reda un întreg vapor – de la prova la pupă – cu o claritate rezonabilă, deşi va părea mai lung decât este în realitate.

13. Această fotografie este făcută cu distanţa focală de 28 mm şi f/3,5. De multe ori este recomandată o diafragmă cât mai închisă pentru o profunzime mare (zona de claritate acceptabilă dintr-o imagine), dar la distanţe focale mici, diafragma nu mai este la fel de importantă din punct de vedere al profunzimii.
Este foarte important să înţelegem conceptul de profunzime al unei imagini. Voi scrie şi despre asta cât de curând. Sunt foarte multe "dileme tehnice" despre care este bine să ştim şi în timp voi scrie despre cât mai multe, în măsura timpului şi al cunoştinţelor proprii.

Subiectele de la marginile cadrului par alungite

Aceasta este o particularitate optică – în special la distanţe focale extrem de mici, când obiectivul este înclinat – şi nu constituie un semn al calităţii slabe a obiectivului.
(exemplu imaginile 11, 12)

Cam atât despre superangulare. Sunt foarte multe de spus, dar de multe ori îmi este dificil să mă exprim în scris, mai ales când este vorba de tehnică. (puţină reclamă) În cadrul atelierului de fotografie pe care îl ţin, explic mai bine şi mai mult toate aceste cursuri pe care le postez aici. Este mai uşor să dau exemple, să explic şi să arat imagini. Pe blog este doar o parte din ceea ce se întâmplă la atelierul de fotografie

Nu uitaţi de comentarii vă rog! Aţi cam tras chiulul bag eu seama, dar am eu capac de obiectivul vostru!