11 mar. 2009

Moduri uzuale de funcţionare a aparatelor de fotografiat


Majoritatea aparatelor foto uzuale, cu excepţia celor „vizează şi fotografiază”, oferă cel puţin două opţiuni de setare care să asigure o expunere corespunzătoare. Pentru noi este important să înţelegem diferenţa dintre aceste setări.


Modul manual

În momentul selectării modului manual (M), exponometrul va avea numai un rol informativ – veţi putea accepta indicaţia lui sau o puteţi ignora. Va trebui să modificaţi valoarea deschiderii diafragmei şi viteza obturatorului prin cele două comenzi aferente, până ce veţi obţine indicaţia că expunerea este corectă. Dacă schimbaţi timpul de expunere va trebui să modificaţi şi diafragma, respectiv invers. Este un procedeu relativ lent şi nu trebuie să uitaţi să efectuaţi ambele reglaje.


Modul semiautomat

Majoritatea aparatelor dispun de un mod de funcţionare în care va trebui să reglaţi numai una dintre setări. Aparatul va răspunde în mod automat ajustând corespunzător timpul de expunere în cazul priorităţii de diafragmă (Av) şi a diafragmei în cazul priorităţii de închidere a obturatorului (Tv). În modul acesta se poate lucra mult mai rapid decât în cel manual.


Modul programat (automat)

În ziua de azi, aparatele moderne oferă de asemenea un mod de lucru complet automat, marcat de obicei cu litera „P”, pentru expunere programată. Prin selectarea acestui mod de lucru, computerul aparatului foto va selecta singur deschiderea difragmei şi viteza obturatorului pentru a obţine expunerea corectă. Valorile alese nu vor veni însă în întâmpinarea intenţiilor noastre artistice.


Comutarea programului

Unele aparate foto de înalt nivel tehnic dispun şi de alte opţiuni. Cea mai uzuală este comutarea programului. La acţionarea unui comutator al aparatului, acesta va trece de la o combinaţie la alta a timpilor de expunere / deschiderilor diafragmei. Veţi apăsa declanşatorul doar în momentul în care veţi ajunge la o combinaţie ce vi se pare potrivită.

De exemplu, aparatul foto poate seta f/8 la 1/125. Dacă doriţi o profunzime mai mare pentru un deal acoperit de flori, veţi opta pentru f/16 la 1/30. Sau, dacă doriţi să imortalizaţi un motociclist aflat în plină viteză, veţi alege f/4 la 1/500. Dat fiind că aceste combinaţii sunt echivalente, expunerea nu se va modifica. Vor fi afectate profunzimea imaginii şi redarea mişcării. Ambele concepte vor fi descrise în alte cursuri.


Programe specifice subiectului

Multe aparate conţin programe specifice anumitor tipuri de subiecte: peisaje (în folosul unei profunzimi bune), sport (unde este favorizat un timp de expunere scurt, respectiv o deschidere mare a diafragmei), portrete (deschidere moderată a diafragmei) şi aşa mai departe. Aceste programe selectează acea deschidere a diafragmei şi acea viteză de închidere a obturatorului care ar fi alese în mod normal de un fotograf experimentat. Dacă nu sunteţi de acord cu aceste setări puteţi oricând să comutaţi pe unul dintre celelalte moduri care vă va permite un control mai bun.

Pun o imagine pentru a vă spune pentru ce este fiecare iconiţă

Fig. 1
Pornind de la semnul verde în sus avem partea creativă:

P (program) - aparatul va seta automat timpul de expunere şi diafragma;

Tv (prioritate de timp de expunere) - noi vom selecta cu ajutorul rotiţei timpul de expunere dorit, iar aparatul va seta automat diafragma, conform exponometrului, pentru o expunere normală;

Av (prioritate de diafragmă) - noi vom seta diafragma dorită, iar timpul de expunere va fi setat automat de aparat, pentru o expunere normală;

M (manual) - vom selecta singuri diafragma şi timpul de expunere, dar în cele mai multe cazuri conform exponometrului încorporat.

A-DEP (înseamnă „Auto-Depth of field”. Acest mod reglează automat profunzimea de câmp) - Obiectele din planul apropiat şi din fundal vor fi automat în intervalul de focalizare.
Toate punctele de focalizare funcţionează pentru a detecta subiectul, iar valoarea
diafragmei necesară obţinerii profunzimii de câmp va fi aleasă automat.

C1, C2, C3 - sunt programe care pot fi presetate de către utilizator. Nu au legătură cu subiectul de faţă.


Acum în partea de jos. Acolo avem de bază (basic zone în engleză). Dar mai exact este zona automatizată, după mine aceste moduri de funcţionare nu au nici un sens. Este păcat să foloseşti nişte setări automate reglate după urechea producătorului. El încearcă să ne vină în ajutor cu aceste programe, dar în realitate ne prosteşte şi ne face să folosim automat aparatul. Nu este bine! Folosiţi aparatul aşa cum doriţi, nu cum doreşte producătorul.

Dar ca să vedeţi voi că ştiu ce înseamnă şi astea le trec.

1. Portret

2. Peisaj

3. Macro

4. Sport

5. Oameni noaptea

6. Fără bliţ

Mai este şi acel dreptunghi verde care este moartea fotografului creator - este modul complet automat de funcţionare al aparatului.

Deci, dacă folosiţi ceva de la acel dreptunghi verde în jos, inclusiv, aveţi două variante:

1. Nu le mai folosiţi - asta e varianta bună

2. Rămâneţi amatori înrăiţi şi păcăliţi. Din păcate nu veţi înţelege de ce o fotografie iese mişcată sau cu o profunzime mică dacă folosiţi acele programe. Orice om cu cap le va ignora total.


Acum să explicăm puţin pe româneşte cum e treaba cu modurile de funţionare. Mă refer la P, Tv (Sv parcă e la Nikon - oricum nu contează denumirea, tot aia face), Av şi M. Acestea 4 sunt ok şi doar pe ele este bine să le folosim.


În primul rând vreau să vă spun că nu are nici o legătură expunerea cu programul folosit. Absolut nici o legătură! Luminozitatea, contrastul, saturaţia, claritatea etc nu vor fi deloc influenţate de un program sau altul, acestea le modificăm conform exponometrului şi setărilor de contrast, luminozitate, saturaţie, claritate etc. O fotografie este bine focalizată şi clară dacă am făcut focusul bine şi am folosit un timp de expunere destul de scurt pentru a evita mişcarea aparatului şi pentru a "îngheţa" subiectul în imagine. Nu contează dacă suntem pe modul manual, pe program sau în modurile cu prioritate de diafragmă sau a timpului de expunere.

În orice mod de funcţionare al aparatului am lucra, exponometrul ne va spune aceaşi citire, pentru aceaşi scenă bineînţeles, (prin "scenă" înţelegem cadrul pe care-l vedem prin vizorul aparatului, sau pe ecranul LCD la aparatele compacte)

Să presupunem că vrem să facem fotografia de mai jos:


Avem setat ISO 200 şi aparatul pe modul P. Exponometrul încorporat (fiecare aparat are unul) ne spune următoarea citire: 1/125 şi f/8. (nu voi intra în detalii de expunere, cu expuneri echivalente, trepte de expunere şi alte minunăţii pentru că deviez foarte mult de la subiect - luaţi ceea ce vă spun ca un exemplu şi atâta tot).

Deci apăsăm pe jumătate declanşatorul, focalizăm, recompunem cadrul şi apăsăm butonul declanşator până la capăt >click< şi am făcut fotografia! (nu insist acum, dar aceştia sunt paşii normali şi recomandaţi pentru toate fotografiile, cu unele excepţii bineînţeles: trepied, declanşare la 10 sec etc)

Ok, am făcut imaginea în modul P cu setările 1/125 şi f/8, la valoarea ISO 200, după recomandarea exponometrului de "normal", adică nici supra, nici sub-expus

Acum să presupunem că vrem să facem exact aceaşi poză în modul M. Credeţi că exponometrul ne va da altă expunere? NU! Nici în Tv, nici în Av.

Am spus expunere, nu setări. Aparatul ne poate recomanda 1/250 şi f/5,6, sau 1/60 şi f/11. Dar acestea sunt expuneri achivalente cu 1/125 şi f/8. Luminozitatea fotografiei nu va fi influenţată, oricare dintre aceste setări vom folosi, va fi afectată mişcarea şi profunzimea, dar asta este altă discuţie.

Ceea ce vrea să spun este că putem ajunge la acel 1/125 şi f/8 cu oricare dintre cele 4 programe creative (M, Tv, Av şi P), ideea este să ştim să le folosim, să folosim corespunzător citirea exponometrului şi să modificăm parametrii conform dorinţelor noastre.

Personal folosesc două moduri:

1. În studio modul manual (M) pentru un control total al luminii - eu folosesc lumină tip bliţ, nu continuă, şi ignor total citirea exponometrului. Mai exact fac poze de test pe care le vizualizez pe ecranul LCD şi conform acestora fac setările pentru luminozitatea dorită.

2. Tv (prioritate de timp de expunere). Mereu folosesc Tv. Şi la munte şi la mare şi noaptea şi în troleibuz şi la raliuri şi la orice. De ce? Eu prefer să controlez mişcarea. Dacă am setat timpul de expunere corespunzător nu mişc pozele, sau dacă vreau le mişc! Ideea este că am un control tota rapid al mişcării din fotografiile mele. Nu vă gândiţi că pozez doar subiecte în mişcare, nu. Şi dacă pozez un gard tot Tv folosesc. De ce? Pentru că folosesc diferite distanţe focale şi cu cât creşte distanţa focală, cu atât timpul de expunere trebuie să fie mai scurt pentru a nu mişca poza.

Poate vă întrebaţi: Şi profunzimea, diafragmă? Nu mă interesează foarte mult diafragma. O să vedeţi la cursurile despre profunzimea imaginii de ce.

Sper că am fost clar în exprimare, pentru nelămuriri vă aştept întrebările!

3 comentarii:

Ana Maria spunea...

sincer eu foloseam exact invers:dadeam prioritate de diafragma si nu de timp de expunere.
apropo: care e urmatoarea tema?

Munteanu Cătălin spunea...

Am spus atunci când am postat fotografiile cu oraşul noaptea.

Tema este "fum" şi data limită a fost 15 martie parcă. Dar am primit doar o poză şi mai aştept.


p.s. stau şi foarte prost cu timpul/cheful de postat

Ana Maria spunea...

ai renuntat la postari?